Ghidul complet al vinului de Porto într-o lectură de 6 minute

Ghidul complet al vinului de Porto într-o lectură de 6 minute

Dacă ești un pasionat de vin, primul lucru care îți trece prin minte atunci când auzi cuvântul ”Porto” este emblematicul vin de Porto. Datorită gustului său dulce și bogat, este servit în întreaga lume ca vin digestiv și de desert. Însă, mult decât un gust încântător, acest vin portughez fortificat are de spus o poveste care include cele mai bine păstrate secrete!

Vinul de Porto poate prezenta arome de caramel, fructe de pădure, ciocolată și condimente și este bogat în alcool datorită adaosului de alcool distilat care intervine în procesul de fabricație. Numele „Porto” face referire chiar la orașul Portughez, iar vinul de Porto autentic este produs doar în Valea Douro.

Ți-am trezit interesul? Află din acest articol istoria fascinantă a vinului de Porto, secretele de producție, dar și informații despre cum se savurează pentru a te bucura de gustul său desăvârșit.

Istoria vinului de Porto

Chiar dacă Portugalia este un tărâm care naște vinuri extrem de apreciate încă din cele mai vechi timpuri, prima mențiune despre vinul de Porto, așa cum îl cunoaștem astăzi, a apărut în jurul secolului al XVII-lea. Pe fondul creșterii tensiunilor între Franța și Anglia și a tratatelor care favorizau comerțul între Anglia și Portugalia, englezii au început să caute pe teritoriul lusitan un vin care să îl înlocuiască pe cel franțuzesc. A fost stabilită o rută comercială între Valea Douro și Anglia, iar orașul Porto a început să joace un rol important în aceste transporturi.

istoria vinului de porto

Pentru a proteja calitatea vinului în lunga sa călătorie până în Anglia, vinului a fost adăugată o mică doză de aguardente pentru a-l „fortifica”. Acest adaos de alcool, nu numai că a păstrat băutura nealterată până în porturile engleze, dar i-a sporit și aroma. Prin această formulă a apărut un nou procedeu de vinificație, prin adăugarea de alcool distilat în timpul procesului de fermentație pentru a îndulci vinul, pentru a-i potența aromele și pentru a crește conținutul de alcool al acestuia.

Adevăratele vinuri de Porto provin exclusiv din regiunea viticolă Douro

Pe lângă peisajul său incredibil de pitoresc, Valea Douro este considerată a fi cea mai veche regiune delimitată de vinificație din lume. Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Douro este o regiune DOC, ceea ce înseamnă că vinul de Porto poate fi produs aici doar conform standardelor și liniilor directoare stricte. Conform Directivelor Europene pentru Regiunile cu Denumire de Origine Controlată - DOC - numai produsele din Portugalia pot fi etichetate ca "Port" sau "Porto".

Regiunea Douro are o combinație unică de factori care o fac ideală pentru viticultură, cum ar fi climatul său cald, tipul de sol și peste 50 de soiuri native de struguri. Presărate de-a lungul versanților râului Douro, veți găsi quintas, sau moșii de țară, ale fiecărei crame, multe dintre acestea întâmpinând vizitatorii pentru degustări de vinuri. Pentru pasionații de călătorii și vinuri alese, regiunea Douro este o poveste presărată cu comori.

valea douro

Cum se obține vinul de Porto?

Ei bine, primul pas constă extragerea culorii și a taninului din coaja strugurilor. Pentru producerea vinului de Porto se folosesc peste 50 de soiuri de struguri și cele mai multe vinuri de Porto sunt cupaje.

Apoi, după începerea fermentației, când nivelul de alcool ajunge la aproximativ 7%, vinul este fortificat cu aguardente, un distilat din struguri, similar cu brandy, pentru a opri procesul de fermentație și pentru a ridica conținutul de alcool la 19-20%, conform standardelor DOC.

Vinul de Porto este apoi pus în butoaie pentru a îmbătrâni și lăsat învechit. Vinurile de Porto de calitate superioară sunt maturate minim 7 ani în butoaie de lemn şi mai apoi învechite în sticle pentru o perioadă maximă de 50 de ani.

Ce face vinul de Porto unic?

Pe lângă faptul că este al treilea cel mai vechi tip de vin din lume, una dintre cele mai importante calități ale adevăratului Porto este amestecul unic de struguri indigeni portughezi. Aceștia includ: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (alias Tempranillo), Tinta Barroca și Tinta Cão! Fiecare strugure adaugă o aromă unică amestecului. De exemplu, Touriga Nacional adaugă note de afine și vanilie, iar Touriga Franca adaugă note de zmeură și scorțișoară.

După culoare, vinurile de Porto se clasifică în 4 categorii:

  • Vin de Porto roșu (Ruby Port), cu arome de fructe de pădure și ciocolată
  • Vin de Porto Tawny, de culoare brună și mai dulce, cu arome de caramel și nuci. Diferența dintre Ruby Port și Tawny Port este dată de butoaiele folosite pentru învechire. Cele pentru Tawny Port sunt mai mici care favorizează oxidarea vinului. Vinurile de Porto Tawny mai vechi și mai fine au o gamă și mai largă de arome subtile, piper verde, alune, migdale, butterscotch și biscuiți. Căutați vinuri învechite de 30 de ani sau mai mult pentru acest nivel de complexitate!
  • Vin de Porto alb, cu puțină aciditate și arome mai strălucitoare, cum ar fi sâmburoase, mere, coajă de citrice și nuci prăjite.
  • Vin de Porto Rosé, un nou tip de vin de Porto cu arome de căpșuni, violete și caramel.

În funcție de vârsta lor, vinurile de Porto pot fi:

  • Vintage, lăsate la învechit în butoi între doi și patru ani, cu o vechime totală de 10-40 de ani, extrem de apreciate de cunoscători. Cele mai multe case de vinuri, produc Vintage Port doar în anii cu o producție excepțional de bună
  • Late Bottled Vintage (LBV, recunoscut și ca vinul de Porto „Tradițional”) este învechit în butoaie de lemn timp de aproximativ patru până la șase ani
  • Reserva, rare, scumpe și destinate cunoscătorilor, vinurile de Porto învechite în butoi timp de șapte ani înainte de îmbuteliere.
  • Colheita. vinuri accesibile, regăsite în supermarketuri, magazine specializate și restaurante, dar care pot avea, de asemenea, o calitate extrem de bună

Cum se servește vinul de Porto?

Vinul de Porto are un pahar specific, în formă de lalea, mai mic decât un pahar clasic de vin, care asigură că oxidarea și evaporarea sunt reduse la minimum. Dacă nu găsiți pahare de vin Porto, puteți utiliza și pahare de sherry sau pahare de vin pentru desert.

vin de porto pahare

Cât despre temperatura de servire, vinul alb de Porto cel mai degrabă potrivit înainte de masă, ca aperitiv, este ideal la o temperatură de 10-12 grade, Vinul roşu sau Tawny Port, consumate în special după masă, au o temperatură de servire recomandată de minim 16 grade.

vin de porto pairing

Fanii brânzeturilor maturate și a deserturilor decadente apreciază versatilitatea de combinare a vinului de Porto. Tawny Port se asortează bine cu brânzeturi moi, cum ar fi brie, precum și cu deserturi precum plăcintă cu nuci pecan, cheesecake sau cele pe bază de ciocolată cu lapte. Aromele bogate de fructe de pădure și ciocolată ale portului Ruby se potrivesc bine cu aceleași tipuri de deserturi: trufe de ciocolată neagră, zmeură proaspătă, prăjitură cu fructe și brânzeturi învechite. Vinul de Porto alb poate fi folosit ca înlocuitor pentru gin pentru a face un „port & tonic” sau un „portini”.

Cine este legendara doamnă regăsită pe sticlele de vin de Porto?

Unul dintre cele mai marcante personaje din istoria producției de vin de Porto, Dona Antonia a fost o femeie hotărâtă care și-a construit un imperiu în jurul podgoriilor sale din regiunea Douro și care ținea de muncitorii ei, finanțând chiar și educația copiilor. Înzestrată cu o energie excepțională și un talent comercial rar, ea a devenit faimoasă pentru dăruirea ei pentru producția vinului de Porto și inovațiile introduse de ea în podgoriile acestei regiuni. Inteligența și bunătatea ei i-au câștigat admirația caldă a contemporanilor ei, care au poreclit-o cu afecțiune „Ferreirinha” (micuța Ferreira). Figura și numele îi puteți găsi pe unul dintre cele mai apreciate branduri de vin de Porto, disponibil și prin Luso Wines.

dona ferreirinha vin de porto

Din 1751, numele Ferreira a fost întotdeauna sinonim cu vinul portughez de înaltă calitate. Istoria mărcii este împletită cu istoria evoluției regiunii Douro (delimitată în 1756) și a vinurilor sale Porto și de masă (Douro DOC).

Sfaturi de cumpărare a vinului de Porto

Vinul de Porto poate fi găsit în mod obișnuit în magazinele de vinuri, magazinele de băuturi, restaurante și chiar magazinele alimentare, însă calitatea sa poate varia foarte mult. Chiar și în afara Portugaliei sunt produse diferite interpretări ale vinului de Porto – cel portughez autentic poate fi recunoscut după sigiliul alb pe care scrie „Vinho do Porto Garantia”.