10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Vinho Verde, vinul portughez unic în lume

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Vinho Verde, vinul portughez unic în lume

Savuros, ușor, versatil și accesibil. Cum să nu iubești Vinho Verde? Deși popularitatea acestui vin portughez unic în lume a crescut în ultimul deceniu, în jurul său se vehiculează o mulțime de concepții și informații greșite. De altfel, cultura vinului portughez în sine este plină de istorie și intrigi pe care le vom dezvălui și dezbate pe acest blog. Surprinde-ți prietenii la următoarea vizită la restaurant împărtășind câteva informații interesante despre Vinho Verde în timp paharele le sunt umplute.

Așadar, iată 10 lucruri despre Vinho Verde care îți vor îmbogăți cultura generală și te vor face să apreciezi chiar mai mult acest vin.

1. Vinho Verde nu este un tip de struguri și nici un cupaj

...ci o regiune vinicolă situată în nord-estul Portugaliei care începe chiar sub granița cu Spania și se întinde până la orașul Porto și Oceanul Atlantic. Această zonă fertilă a fost casă a vinificației de cel puțin 2000 de ani, posibil chiar înainte ca romanii să se stabilească acolo. Însă regiunea vinicolă Vinho Verde a fost recunoscută oficial în 1908 și a devenit DOC în 1984. DOC a recunoscut nouă subregiuni Vinho Verde: Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Monção e Melgaço, Paiva și Sousa.

regiunea vinho verde

2. ”Verde” înseamnă tânăr

Deși numele Vinho Verde înseamnă, literal, ”vin verde”, această denumire sugerează nu culoarea, ci vârsta acestui vin care este lansat pe piață în 3-6 luni de la recoltare și consumat în primii ani de la producție. Așadar, denumirea Vinho Verde se referă la un vin tânăr și vibrant, iar acesta este principalul lucru pe care ar trebui să îl știe orice iubitor de vin.

Alvarinho Vinho Verde

3. Vinho Verde are o concentrație scăzută de alcool

Cele mai multe Vinho Verde au un conținut relativ scăzut de alcool, de 9% până la 12%, ceea ce le face ideale pentru zilele călduroase sau pentru mesele prelungite cu prietenii. Însă există și ”vinuri verzi”, în special cele pe bază de Alvarinho, care pot ajunge până la 14% concentrație de alcool.

4. Da, există și Vinho Verde rose sau roșu

Deși aproximativ 85% din producția regiunii Vinho Verde este de struguri albi, există și vinho verde rose (rosado) sau roșu (tinto).

Principalii struguri albi ai Vinho Verde sunt Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Loureiro și Trajadura, în timp ce strugurii principali pentru Vinho Verde roșu sunt Espadeiro, Padeiro și Vinhão.

Rosado Vinho Verde este cel mai adesea făcut din Espadeiro, Padeiro, Vinhão și Touriga Nacional. Acești struguri foarte pigmentați îi conferă lui rosado Vinho Verde o nuanță de roz mai intensă decât multe alte vinuri roz.

vin rose vinho verde

Spre deosebire de omologul său alb, ușor și răcoritor, vinul roșu Vinho Verde este îndrăzneț și poate fi atât de concentrat încât îți pătează dinții cu o singură înghițitură. Aceste vinuri sunt bogate, tanice și acide, iar combinate cu carnea roșie grasă, vor străluci.

5. Aproximativ 20 de soiuri de struguri sunt folosite pentru producția de Vinho Verde

...însă vedetele regiunii sunt strugurii Alvarinho și Loureiro.

La fel ca la orice vin, strugurii care intră în sticlă determină efectul produs asupra palatului nostru. Deci, dacă ești îndrăgostit de vinuri cu multă mineralitate, alege Alvarinho. Dacă îți plac vinurile cu arome mai florale și fructate, comandă o sticlă de Loureiro. Și dacă îți place o combinație a tuturor acestor proprietăți, încearcă un cupaj!

Alvarinho este aromat și mai bogat în alcool, cu aciditate abundentă și un miez mineral. Loureiro, cel mai plantat soi Vinho Verde, are arome puternice florale și de fructe cu sâmburi, precum și o textură bogată.

Solurile granitice contribuie la calitățile minerale ale vinurilor, iar mulți struguri Vinho Verde sunt considerați a fi excelenți în transmiterea terroir-ului regiunii.

struguri albi vinho verde

6. Vinho Verde este, în general, un vin ieftin

...iar acesta este un alt argument pentru care Vinho Verde este un vin de băut oricând. Probabil te întrebi de ce este atât de ieftin.

Argumentul principal este acela că producția și îmbutelierea Vinho Verde implică niște costuri relativ reduse. Apoi, economia Portugaliei a suferit de pe urma recesiunii globale mai mult decât orice altă națiune din Europa de Vest, așa că prețurile terenurilor și forței de muncă sunt relativ scăzute comparativ cu alte țări faimoase pentru cultura vinului.

7. Vinho Verde este produs doar în Portugalia

Nu veți găsi Vinho Verde produs nicăieri în lume, cu excepția nordului Portugaliei și, dacă îl găsiți, ar trebui să știți că este un fals! Acest vin este unic în Portugalia și poate fi confirmat ca fiind autentic ca origine și calitate prin căutarea Sigiliului de Garanție CVRVV - Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes.

 8. Primele vinuri exportate de Portugalia au fost Vinho Verde.

În secolele 16 și 17, nordul Europei făcea cunoștință cu vinurile portugheze, iar primul ambasador al culturii viticole lusitane a fost Vinho Verde.

9. Cele mai reușite asocieri culinare pentru Vinho Verde

Conținutul scăzut de alcool al Vinho Verde este echilibrat de aciditatea proeminentă. O astfel de combinație face din acest tip de vin o alegere fantastică pentru un aperitiv, precum și o combinație perfectă pentru aproape orice fel de mâncare.

Încearcă să combini Vinho Verde cu mâncăruri din bucătăria mediteraneeană sau asiatică, precum fructe de mare, pește la grătar, sashimi, salate sau preparate ușoare, pe bază de legume.

Vinurile albe și roz Vinho Verde pot înlocui prosecco la brunch sau la un picnic. Sunt, de asemenea, o asociere bună cu brânzeturi, prosciutto, pui la rotisor sau salată grecească.

Vinho Verdes roșu are mai multă aciditate și un corp mai ușor decât majoritatea vinurilor roșii, așa că tratați-le ca pe vinuri albe atunci când vine vorba de asociere cu alimente. Dacă preferi carnea roșie, le vei aprecia în mod special alături de mâncăruri care folosesc ierburi proaspete.

10.  Aproape un vin spumant

Din punct de vedere istoric, vinurile Vinho Verde au fost îmbuteliate atât de repede după fermentația alcoolică primară încât fermentația malolactică avea loc în sticlă. Acest lucru a făcut ca vinul să petreacă la deschidere, iar consumatorilor le-a plăcut atât de mult această carbonatare accidentală, încât vinificatorii adaugă acum o cantitate mică de dioxid de carbon la îmbuteliere pentru a crea o textură stropită.