De ce sunt atât de bune vinurile portugheze

De ce sunt atât de bune vinurile portugheze

Multe sunt comorile Portugaliei, iar când vine vorba de vinuri, cuvintele sunt prea puține pentru a le descrie. De ce sunt renumite vinurile portugheze? Motivele încep cu sortimentele unice precum vinul de Porto sau vinul de Madeira, dar sunt departe de a se opri aici. Vinho Verde (“Vinul tânăr”) ridică vinul alb la rang de artă prin aroma sa proaspătă, ușor înțepătoare, iar sortimentele regionale sunt lecții despre cultura portugheză, pe care le poți savura, la propriu. Istoria viticolă a ținutului iberic se întinde pe mai mult de 2000 de ani, iar regiunea Douro face parte din Patrimoniul UNESCO, fiind cea mai veche regiune viniferă din lume. Dacă vrei să cunoști mai bine vinurile portugheze, te invităm să le afli secretele din articolul următor și să le experimentezi aromele în restaurantul Dancing Lobster din București.

Cataplana tradițională la Dancing Lobster

Cele mai cunoscute vinuri portugheze

Vinho Verde, unul din sortimentele care sunt produse doar în Portugalia, provine din regiunea Minho, una dintre cele mai umede zone ale țării. 86% dintre vinurile produs aici sunt albe, din soiuri locale de struguri, precum Alvarinho, Avesso, Azal, Arinto, Loureiro și Trajadura. Denumirea acestui sortiment de vin nu se leagă în niciun fel de culoarea băuturii, ci se referă la “tinerețea” licorii. Vinho Verde este gata pentru consum la 3-6 luni după recoltarea strugurilor. Aroma vinului este una proaspătă, ușoară, sufletul pereche al preparatelor cu fructe de mare.

Vinul de Porto s-a născut pe valea râului Douro și este unul dintre cei mai importanți ambasadori ai tradiției viticole portugheze. Procesul de obținere a acestui vin desert este extrem de interesant: vinul produs în mod tradițional în regiunea Douro este fortificat prin adăugarea unui rachiu de struguri, cunoscut sub numele de „aguardente”, cu scopul de a întrerupe fermentația și de a păstra zahărul rezidual în vin. De aici conținutul ridicat de alcool al vinului de Porto.  Roșu, alb sau rose, aroma dulce și bogată a vinului de Porto îl face partenerul perfect al brânzeturilor portugheze servite cu nuci sau al deserturilor savuroase cu ciocolată.

Vin din regiunea Douro, la Dancing Lobster

Vinul de Madeira și-a câștigat imaginea unei băuturi elegante. Parfumul său este inconfundabil, iar aciditatea este una dintre cele mai importante trăsături ale acestui vin. Vinul de Madeira este obținut din patru soiuri de struguri care cresc pe frumoasa insulă portugheză: Malvasia, Bual, Verdelho și Sercial, acestea acoperind toată gama de arome, de la cele seci la cele dulci. După prepararea vinului, acesta e expus la temperaturi ridicate, de circa 60 de grade Celsius, pe perioade îndelungate de timp, după care este supus unor procese variate de oxidare. Din dorința de a spori cantitatea de alcool din vin, se adaugă o băutură spirtoasă, obținută tot din struguri, acesta fiind procesul în care vinul devine licoros.

3 motive pentru care vinurile portugheze sunt printre cele mai bune din lume

Vinurile portugheze sunt obținute din soiuri de struguri unice. Cu peste 200 de soiuri indigene de struguri, portughezii reușesc să creeze băuturi unice, total diferite ca textură și aroma de vinurile ultra-cunoscute din Franța sau Italia. Majoritatea acestor soiuri sunt native și specifice condițiilor climatice din fiecare zonă a țării, conferind produsului final o personalitate aparte.

Varietatea climatului și a reliefului dă plantațiilor de struguri din Portugalia arome distincte, ușor de recunoscut și îndrăgit în orice colț al lumii. În regiunea Tavora-Varosa, de pildă, solul este bogat în granit, iar iernile sunt aspre, ceea ce face strugurii să își păstreze aciditatea și aroma fructată. În această zonă este foarte populară producția de vin spumant.  Regiunea Dão este înconjurată de munți și ferită de provocările climatului dur. De aceea, vinul alb produs în această zonă are o aroma echilibrată, cu note fructate. În Alentejo, clima este caldă și uscată, iar vinul produs din strugurii crescuți aici are o aromă delicată, cu note de fructe tropicale.

Vin din regiunea Alentejo, la Dancing Lobster

Vinurile portugheze sunt produse în vinării mici, ale căror metode de producție a vinului s-au perfecționat din generație în generație. Vinul portughez este un dar al vinificatorilor locali și nu un rezultat al producției în masă. Datorită relativei izolării a țării, portughezii au rămas fideli materiilor prime și metodelor tradiționale de obținere a vinului, iar băuturile lor câștigă astăzi admirația oenologilor din întreaga lume.

O selecție impresionantă de vinuri portugheze de cea mai bună calitate te așteaptă și în restaurantul  Dancing Lobster, gata să completeze experiența culinară autentică. Alese din cele mai importante regiuni  vinifere ale Portugaliei, acestea te vor transpune imediat în atmosfera plină de viață a metropolelor scăldate de Atlantic și în tabloul pitoresc al satelor de munte.